تصویر تبلیغاتی تصویر تبلیغاتی

چرا خواب میبینیم؟ بررسی کامل خواب دیدن

چرا خواب میبینیم؟ دلایل خواب دیدن و فراموش کردن خواب

رویاها می توانند سرگرم‌کننده، آزاردهنده یا کاملاً عجیب باشند. همه ما خواب می بینیم، حتی اگر روز بعد آن را به یاد نیاوریم. اما چرا خواب می بینیم ؟ و به هر حال آنها به چه معنا هستند؟

چرا خواب میبینیم؟ چطور خواب هایی که میبینیم را به خاطر بیاوریم؟ و سوالاتی از این قبیل، ما در این بخش از سایت متا راز قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم، پس در ادامه با ما همراه باشید.

 خواب دیدن – چرا خواب میبینیم؟

 خواب دیدن - چرا خواب میبینیم؟

خواب ها توهماتی هستند که از خاطرات، درگیری های فکری، باورها و یا اتفاقات روز سرچشمه میگیرند. خواب بیشتر در طی مراحل خوابیدن، همراه با حرکات تند چشم (REM) به یاد افراد می‌ماند.

دانشمندان ثابت کرده اند که همه افراد، خواب دیدن را در زندگی خود تجربه میکنند، اما دلایل اینکه چه اتفاقاتی باعث میشود تا ما یک خواب خاص را ببینیم و یا چرا برخی از افراد خواب هایشان را نمیتوانند به خاطر بیاورند هنوز مشخص نشده است، چراکه در این زمینه انسان ها عملکرد متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند.

هنگامی که خواب میبینیم تنظیم متابولبسم، عملکرد مغز و فشار خون بهتری نسبت به مواقعی که بیدار هستیم داریم.

تحقیقات دانشمندان نشان میدهد، افرادی در حال یادگیری درس و یا حرفه ای هستند در خواب فعالیت بیشتری دارند. به طور مثال افرادی که در حال یادگیری خیاطی هستند در هنگام خواب فعالیت بیشتری دارند و رویاهای بیشتری در ذهنشان شکل میگیرد.

این تحقیقات کمک کردند تا ما به نظریه ای برسیم که میگوید: ما از خواب ها برای طبقه‌بندی اطلاعات حافظه کوتاه مدتمان استفاده میکنیم و آنها را به حافظه بلند مدتمان انتقال میدهیم.

عملکرد متفاوت مغز هنگام خوابیدن

یکی از نواحی مغز که هنگام خواب دیدن بیشترین فعالیت را دارد ، آمیگدالاست. آمیگدالا بخشی از مغز است که با غریزه زنده ماندن و پاسخ جنگ یا گریز مرتبط است.

یک تئوری نشان می دهد که از آنجا که آمیگدالا در هنگام خواب بیش از بیداری شما فعال است، این ممکن است راهی برای آماده‌سازی مغز برای مقابله با تهدید باشد.

خوشبختانه، ساقه مغز هنگام خواب سیگنال های عصبی  ارسال می کند که باعث آرامش عضلات می شوند. به این ترتیب ما میتوانیم یک خواب آرام و بدون نگرانی و استرس را تجربه کنیم.

خواب ها باعث شکل گیری رویاهای شما میشوند:

نظریه ای هست که در پاسخ به سوال “چرا خواب میبینیم” میگوید: که خواب دیدن به تسهیل گرایش های خلاقانه ما کمک می کند.

اکثر هنرمندان با الهام گرفتن از رویاهای خود توانسته اند برترین و خلاقانه ترین آثارشان را رقم بزنند. حتی ممکن است هنگامی که از خواب، بیدار میشوند با یک ایده و یا فکر جدید همراه باشند.

چراکه ما هنگام بیداری یا هوشیاری، موضوعات مختلف را از فیلتر منطق مان عبور میدهیم و همین موضوع باعث میشود تا از شکل گیری یک ایده و یا هدف جلوگیری کنیم ولی هنگامی که خواب هستیم چیزی به نام منطق وجود ندارد به همین خاطر افکار و ایده های شما هنگام خواب محدودیتی ندارند.

خواب ها به عنوان دستیار حافظه

رویاها در کنار خواب ها به مغز کمک میکنند تا اطلاعاتی که در طی روز دریافت کرده است را طبقه‌بندی کند.

مغز ما در طی روز با میلیون ها اطلاعات مواجه میشود که اگر قرار باشد تمامی آنها را ذخیره کند قطعا منفجر میشود.

به همین خاطر در هنگامی که ما خواب هستیم، مغز ما تلاش میکند اطلاعات مهم را از میان اطلاعات های ورودی اش پیدا کند و آنها را ذخیره کند.

اینکه چگونه رویاها بر ذخیره‌سازی و یادآوری حافظه تأثیر می گذارند، هنوز به روشنی درک نشده است.

اما رویاها ممکن است در جلوگیری از محرک هایی که می توانند در حافظه و یادگیری تداخل داشته باشند، به مغز کمک میکند تا اطلاعات مهمتری را ذخیره کند.

چرا کابوس می بینیم؟

ما در خواب هایمان با دو دسته از رویاها و خاطراتمان مواجه میشویم.

  • دسته ی اول خاطرات و یا رویاهایی هستند که برای ما لذت بخش اند و هنگام رویارویی با آنها احساس خوبی پیدا میکنیم.
  • دسته دوم خاطرات و یا رویاهایی هستند که ما از آن ها وحشت داریم و فکر کردن به آنها باعث ترس و نگرانی ما میشود.

با این حال ، اگر مرتباً کابوس می بینید، ممکن است مشکلات خواب داشته باشید. در صورت دیدن خواب های ترسناکی که به طور منظم اتفاق می افتند باید به روانشناس مراجعه نمایید.

خواب هایی که باعث می شود تا شما از خوابیدن بترسید و یا منجر به اختلال مکرر در خواب شما می شود.

بسیاری از افراد در طول زندگی خود گاه به گاه کابوس می بینند.  با این حال، انجمن خواب آمریکا تخمین می زند که فقط حدود ۵ درصد از مردم کابوس های مداوم را تجربه می کنند.

شرایط سلامتی:

حالا که از فایده های خواب کافی مطلع شدید پس قطعا باید این موضوع را درک کنید که یک یا دو شب (یا بیشتر) نخوابیدن باعث میشود قسمت هایی از مغز شما از کار بی افتد و شما نتوانید همانند فردی که خواب منظمی دارد تصمیم گیری کنید و یا فعالیت داشته باشید.

هر چیزی که هنگام بیداری بر روحیه شما تأثیر بگذارد، قطعا بر روی خوابتان نیز تاثیر میگذارد. بنابراین، اگر روز خوبی نداشته اید و اتفاقات جالبی در طی روز برایتان رخ نداده است باید منتظر کابوس و یا درگیری های فکری هنگام خوابیدن باشید.

تغذیه و خوراکی ها:

هیچ شکی وجود ندارد که برخی از غذاها منجر میشوند تا ما شب ها کابوس ببینیم. از طرفی برخی از غذاها کمک میکنند راحت تر به خواب عمیق برویم و زمینه را برای یادآوری خواب هایمان پس از بیداری، فراهم میکنند.

به عنوان مثال غذاهای پرکربوهیدرات می توانند انرژی زیادی به شما بدهند. اما بعد از مدتی، آنها احساس تنبلی و بی حوصلگی را در شما ایجاد میکنند.

همچنین، غذایی که باعث بیدار شدن شما در طول شب می شود ممکن است منجر به بیدار شدن بیشتر شما در مرحله REM شود.  وقتی این اتفاق می افتد ، احتمالاً بیشتر رویاهای خود را به یاد می آورید.

​فعالیت های روزانه:

یک مطالعه کوچک (Trust Source) نشان میدهد که یکی از راه هایی که باعث میشود تا ما خواب راحت و بهتری را تجربه کنیم، ورزش صبحگاهی است.

دویدن، فعالیت های روزانه سالم و مطالعه کردن باعث میشود تا شما شب ها راحت تر و سریع تر بخوابید.

ورزشکاران و افرادی که زمانی از طول روزشان را به ورزش کردن اختصاص میدهند خواب عمیق تری دارند. همچنین، هر چه بیشتر بتوانید در طول روز استرس خود را کاهش دهید، احتمال کابوس دیدنتان کمتر است.

چطور خواب هایمان را فراموش نکنیم؟

یکی از دلایلی که یادآوری خواب ها دشوار میکند این است که مواد شیمیایی مغز مرتبط با حافظه (نوراپی نفرین) و فعالیت الکتریکی مغز که به یادآوری کمک می کند در پایین ترین سطح هنگام خواب است.

در حقیقت، اگر در خواب به رویای جدیدی یا فکر جدیدی دست پیدا کنید و نتوانید پس از بیدار شدن آن را به خاطر بیاورید دیگر هیچ راهی برای دسترسی به آن رویا و یا فکر نخواهید داشت.

یکی از راه های ساده ای که میتواند به شما کمک کند خواب هایتان را به خاطر بیاورید این است که قبل از خوابیدن چندین بار در ذهنتان تکرار کنید “من خوابم را فراموش نمیکنم” و یا “من هر آنچه که خواب میبینم را به خاطر می آورم” این راه حل در ۹۰ درصد مواقع به شما کمک میکند تا خواب هایتان را به خاطر بیاورید و آنها را فراموش نکنید.

نکته مهمی که باید بدانید این است که خواب ها به راحتی فراموش میشوند پس باید دقت کنید دقیقا بعد از اینکه از خواب بیدار شدید بدون هیچ فعالیت اضافه ای به خوابی که دیده اید فکر کنید، سعی کنید در طول این مدت با کسی حرف نزنید و یا از رخت خوابتان بلند نشوید.


منبع محتوا:

webmd

مریم رضایی

نقش: نویسنده

مهم نیست که انسان چه اندازه می داند، چه چیز کسب کرده و چگونه پرورش یافته، مهم این است که دانسته خود را چگونه بکار می برد

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کپی رایت 2024 متا راز
تمامی حقوق وب سایت متعلق به متا راز می باشد.
Whatsapp
0
دیدگاه شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x