تصویر تبلیغاتی تصویر تبلیغاتی

مهارت نه گفتن را بیاموزید،چگونه نه بگوییم

نه گفتن را بیاموزید | 13 روش تقویت نه گفتن

آیا از آن دسته از افرادی هستید که به تمامی خواسته های دیگران پاسخ مثبت میدهید؟ آیا از نه گفتن میترسید و یا اینکه احساس بدی به شما دست میدهد؟

جالب است بدانید که شما تنها نیستید و بسیاری از افراد در جامعه حضور دارند که مانند شما نمیتوانند در مقابل خواسته های غیر منطقی با قاطعیت پاسخ منفی بدهند.

اگر شما نیز چنین تجربه هایی داشته اید، اینجا دقیقا جای مناسبی برای شما است زیرا در این مقاله قصد داریم تا به یکی از بهترین عادات مثبت ضروری که باید هر فردی آن را بداند بپردازیم پس در ادامه با ما در سایت متا راز همراه باشید.

مهارت نه گفتن

عادت مثبتی به نام “مهارت نه گفتن“.

آیا میدانستید طبق آمارهای اعلام شده درصد بسیار زیادی از سواستفاده های انجام شده از افراد به دلیل نداشتن چنین عادات مثبت مخصوصا عدم مهارت فرد در نه گفتن رخ میدهد؟!

کلمه نه یک کلمه ساده است اما استفاده از در برخی از شرایط چنان دشوار میشود که گاها انسان ها به خودشان صدمه میزنند.

دسته های مختلفی از افراد وجود دارند که نمیتوانند از این عادات مثبت در رفتارهای خود استفاده کنند.

برخی اصلا توانایی نه گفتن را ندارند. برخی بخاطر وابستگی های عاطفی که دارند نمیتوانند به خواسته های اطرافیان خود نه بگویند. برخی نیز اصلا مهارت نه گفتن را نمیدانند و نمیتوانند آن را به درستی استفاده کنند تا نتیجه مطلوبی داشته باشند.

اما نگران نباشید در این مطلب قصد داریم تا به شما در این زمینه کمک کنیم و آموز دهیم که نه گفتن چه فوایدی دارد و درصورتی که آن را فرا نگیرید دیگران چه سواستفاده هایی از شما میکنند. همچنین علل مختلفی که باعث میشود شما نتوانید نه بگویید را بررسی مکینیم و در نهایت ۱۳ روش کلیدی را برای تقویت این عادات مثبت برای شما بازگو میکنیم

تعریف دقیق عادت مثبت نه گفتن چیست؟

برای نه گفتن لازم نیست که از خشونت استفاده کنید و یا اینکه رفتار های زننده و نامحترمانه از خودتان نشان دهید. با انجام این کارها و رفتارها تنها به خودتان و شخصیت تان بی احترامی میکنید.

به همین دلیل است که نه گفتن آداب و مهارت های خودش را دارد و باید همه آنها را یاد بگیرید تا بتوانید به درستی استفاده کنید. زمانی که شما مودبانه به درخواست های غیر منطقی، پاسخ نه میدهید در واقع نشان میدهید که دارای یک مهارت قدرتمند در برقراری ارتباط با دیگران هستید.

نه گفتن این نیست که شما آدم ضعیفی هستید و به دلیل دوری از افراد و منزوی بودن این کار را میکنید. در واقع داشتن این مهارت نشان دهنده قدرت شما و شخصیت محکم و مستقل شما است که میتوانید با اطمینان و خیلی محکم خواسته های خود را بیان کنید و به موادری که بر خلاف میل و اصول و ارزش های شما است نه بگویید. باید بدانید که این مهارت از کودکی در انسان ها شکل میگیرد.

منظور این است که اگر این مهارت را ندارید، نگران نباشید زیرا داشتن این عادات مثبت ارثی نیستند و در طی زمان میتوانید آنها را در خودتان بوجود بیاورید.
از آنجایی که مهارت نه گفتن یک یکی از عادات مثبت کاملا اکتسابی است، این وظیفه والدین است که به درستی این مهارت را به فرزندان خود بیاموزند.

زیرا یکی از مهم ترین و ضروری ترین مهارت های ارتباطی است که باید هر فردی آن را دارا باشد. یادگیری آن از کودکی میتواند بسیار کمک کننده باشد اما نگران نباشید، ماهی را هر زمان که از آب بگیرید تازه است.

ضرورت نه گفتن در زندگی چیست؟

قبل از هر چیزی باید این را بدانید که نه گفتن به معنی مخالفت با دیگران نیست.

این موضوع کاملا طبیعی است و حق هر انسانی است که بتواند به صورت انفرادی و شخصی تصمیماتی را بگیرد. قرار نیست به تمام درخواست های ارائه شده پاسخ مثبت بدهیم و تنها برای ناراحت نکردن دیگران و یا ترسیدن از عواقب آن کارهایی که بر خلاف میل و ارزش های ما است را انجام دهیم. افرادی که اعتماد به نفس پایین تری دارند قدرت نه گفتن به درخواست های اطرافیان را ندارند.

فاجعه بزرگ دقیقا در همین لحظه است که رخ میدهد. زمانی که شما به اجبار تن به درخواست هایی بدهید که طبق میل و اراده خودتان نیستد. تکرار این رفتار در طولانی مدت اثرات مخرب زیادی را بر جای میگذارد، برای مثال باعث بروز استرس، اضطراب و حتی خشم در افراد میشود. برخی از افراد با ترس این موضوع که اگر به خواسته دوستانم نه بگوییم ممکن است آنها را برای همیشه از دست بدهم، گفتن نه را به طور کل فراموش کرده اند و تن به هر خواسته ای میدهند. اما باید بدانید که این موضوع مهم تر از نگه داشتن افراد فرصت طلب در کنار خودتان است.

بحث اصلی پافشاری بر روی حقوق فردی خودتان است و این موضوع به شدت در تقویت اعتماد به نفس شما موثر است.
طبق پژوهش های انجام شده در علم روانشناسی به این نتیجه رسیده اند که مهارت نه گفتن از دوران کودکی باید در فرد ایجاد شود. با توجه به این موضوع متوجه میشویم که نه تنها خانواده، بلکه ارگان های بزرگ و مهم دیگری نیز در ایجاد این مهارت ها و عادات مثبت نقش بسزایی دارند، برای مثال مدرسه و محیطی کودک در آن رشد میکند.
اما این تمام ماجرا نیست! افراد بزرگسالی که این مهارت را به هر دلیلی ندارند، میتوانند همین حالا نیز با انجام تمرین هایی این عادات مثبت را در خود ایجاد کنند.

فواید نه گفتن

شما به عنوان یک فرد بزرگسال همیشه میتوانید بر روی مهارت های فردی کار کنید و مشکلات شخصیتی و روابط اجتماعی زندگی تان را بهبود ببخشید. شاید دانستن این موضوع که، اگر این مهارت ها و عادات مثبت را نداشته باشید، چه اتفاقی را پشت سر میگذارید، به تشویق کردن شما برای تقویت آنها کمک کند! اگر نتوانید نه بگویید …

  • اطرافیان شما از این ضعف رفتاری شما به نفع منافع خودشان سوء استفاده میکنند
  • ممکن است بخاطر نداشتن این مهارت به هر خواسته غیر اخلاقی و خارج از چهار چوب ها و ارزش های خودتان تن دهید.
  • اولویت زندگی شما دیگران خواهند بود و هیچ گاه برای خواسته ها و تمایلات خودتان ارزش قائل نمیشوید.
  • دچار کمبود زمان خواهید شد زیرا مدام در حال انجام خواسته های دیگران هستید.
  • دیگران درخواست های بیشتری خواهند داشت و کسی به فکر شما نخواهد بود.

چرا نمیتوانیم نه بگوییم؟

اگر شما جز دسته افرادی باشید که مهارت نه گفتن را ندارند و بعد از مدتی تصمیم به تغییر این عادات کنید، و برعکس سعی در ایجاد عادات مثبت داشته باشید ممکن است با این جملات که چقدر خود خواه شده ای و یا اینکه تو دیگر آن فرد سابق نیستی زیاد مواجه شوید. اما نگران نباشید، افرادی که این جملات را به شما میزنند، از اینکه دیگر نمیتوانند توسط شما به خواسته های خودشان برسند ناراحت هستند. همچنین مهارت نه گفتن با خود خواهی تفاوت های اساسی دارد.

برای مثال، نه گفتن میتواند نشان دهنده علاقه فرد به انجام کار در زمان دیگری باشد و نه فقط به معنای لج بازی و خود خواه بودن آن شخص، که این موضوع به زاویه دید افراد نسبت به زندگی مربوط میشود. اما میتوان دلیل اصلی اینکه نمیتواند نه بگویید را، احساس ترس یا گناه دانست.

اما باید اینگونه به موضوع نگاه کنید. شما در زندگی خود اولویت های مختلفی دارید که باید ابتدا به آنها عمل کنید و زمان اضافی برای پذیرش مسئولیت جدیدی را ندارید. تنها کاری این است یک نه بگویید و خودتان را از بار مسئولیت های اضافی که هیچ فایده ای برای شما ندارند خلاص کنید. فراموش نکنید که نه گفتن ضعف نیست بلکه مهارت نه گفتن ، قدرتمندترین مهارت ارتباطی است. اما چرا نمیتوانید نه بگویید؟!

به جز ترس که علت اصلی این موضوع است، موارد زیر نیز به این موضوع دامن میزنند:

• نداشتن اعتماد به نفس کافی
• خجالت کشیدن از بیان خواسته های خود
• نگرانی در مورد واکنش دیگران و طرز تفکر آنها در مورد خودتان
• اهمیت دادن بیش از حد به دیگران و احساساتشان
• قضاوت دیگران برای شما اهمیت دارند و میخواهید که همگی از شما راضی باشند
• داشتن احساس گناه بعد از رد کردن خواسته دیگران
• دچار شدن به عذاب وجدان (در چنین شرایطی واقعا این موضوع بیهوده و غیر منطقی است)
• نمیتوانید خودتان به تنهایی تصمیم گیری کنید

۱۳ روش کلیدی برای تقویت عادات مثبت و نه گفتن

تا اینجا متوجه شدن که نه گفتن با خود خواهی تفاوت دارد و اگر نتوانید نه بگویید، چه عواقبی برای شما خواهد داشت. اما در این بخش میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چگونه میتواند این عادات مثبت را در بزرگسالی، در خودمان تقویت کنیم.

باید این موضوع را یاد بگیرید که قبل از اینکه مسئولیت جدیدی را انتخاب کنید به عواقب آن فکر کنید. اجازه ندهید که دیگران از شما سو استفاده کننده و شما را همانند یک اهرم برای رسیدن به خواسته خودشان ببینند.

بهتر است بیشتر از گذشته برای خودتان ارزش قائل شوید و به درستی برای زندگی تان تصمیم بگیرید.

خودتان را اسیر احساسات منفی بعد از نه گفتن نکنید، زیرا این موضوع کاملا حق طبیعی شما است و میتوانید با احترام هر انچه را که دوست ندارید رد کنید. تنها به خاطر عذاب وجدان یا احساس گناه کارهایی که دوست ندارید را از روی اجبار انجام ندهید. این ها را گفتن تا بدانید و آگاه شوید و حق و حقوق خودتان را بشناسید. اولین قدم برای شروع این فرایند و ایجاد عادات مثبت این است که ذهنتان آن را قبول کند و آماده پذیرش آن باشد.

حال میتوانیم با انجام روش ها و تکنیک هایی، به ایجاد این عادات مثبت در خودمان اقدام کنیم. این ۱۳ روش کلیدی عبارت اند از:

  1. قاطعانه و محکم حرف بزنید
  2. رفتار محترمانه داشته باشید
  3. پذیرش اینکه شما نمیتوانید همه کارها را انجام دهید
  4. با نه گفتن شما خودخواه نمیشوید
  5. شما نمیتوانید کاری کنید که همگان از شما راضی باشند
  6. بر روی فواید مهارت نه گفتن تمرکز کنید
  7. دلایل نه نگفتن خودتان را کشف کنید
  8. روش های مختلف راضی شدن و بله گرفتن را بشناسید
  9. با ارامش صحبت کردن را تمرین کنید
  10. از فواید زبان بدن غافل نشوید
  11. الکی عذرخواهی نکنید
  12. دلایل کوتاه مطرح کنید
  13. شما به طرف مقابلتان گزینه برای انتخاب بدهید

13 روش کلیدی برای تقویت عادات مثبت و نه گفتن

قاطعانه و محکم حرف بزنید

اگر میخواهید نشان دهید که واقعا نمیخواهید درخواست هایی را که از شما میشود را انجام دهید، باید خیلی قاطعانه و مطمئن و استوار حرف بزنید.

باید با دقت کلماتی که میخواهید را انتخاب کنید، زیرا کلمات معنای مختلفی دارند و اصلا نباید از کلماتی که در آنها نشان از ضعف و تردید است، استفاده کنید. خیلی ساده و صریح از نه استفاده کنید.

اگر از کلمات ترکیبی استفاده کنید و دقت نداشته باشید ممکن است به اشتباه کلماتی را بیان کنید که نشان دهنده تردید یا ترس یا عدم اطمینان شما باشد. در چنین شرایطی طرف مقابل این گونه تصور میکنند که اگر کمی بیشتر اصرار کند میتواند شما را حداقل در آینده برای انجام خواسته هایش راضی کند. بنابراین باید خیلی مطمئن و قاطع بگویید نه.

موضوع دیگری که باید در چنین شرایطی به آن دقت داشته باشید، نحوه نه گفتن است. هرگز از مقدمه چینی کردن و گفتن پاسخ های طولانی برای نشان دادن عدم پذیرش درخواست ارائه شدن توسط دیگران، استفاده نکنید.

چنین پاسخ هایی نشان از این دارد که شما در جهت ناراحت کردن و یا به اصطلاح امروزی، در جهت دور زدن طرف مقابلتان، در حال بافتن جملات طولانی و گیج کننده برای انجام ندادن خواسته آنها هستید. که این کار اصلا توجیهی ندارد و شما در نهایت متهم به خود خواهی خواهید شد.

شما نباید بگونه این پاسخ منفی بدهید که انگار قصد دارید خودتان و یا تصمیمتان را توجیه کنید. از آن جایی که حق طبیعی شما است که هر درخواستی را قبول نکنید، باید بدون هیچ توضیحی و با کوتاه ترین کلمات بگویید نه.

رفتار محترمانه داشته باشید

این موضوع را بارها در مطالب ابتدایی تکرار کردیم که، مهارت نه گفتن یک تکنیک ارتباطی در روابط اجتماعی زندگی شما است. قرار نیست با اطرافیانتان بجنگید بنابراین باید مراقب نوع رفتارتان باشید. رفتار شما باید بسیار راحت و صادقانه باشد تا دیگران دچار تغییر نظر و رفتار نسبت به شما نشوند. شما میتوانید یک موضوع را، هم با خشونت بیان کنید و هم با آرامش و حفظ احترام طرفین.

فکر نکنید که باید برای استفاده از مهارت حتما باید، دلیل بتراشید و یا اینکه با دیگران به تندی و عصبانیت برخورد کنید.

شما قرار است به درخواست ارائه شده از سمت طرف مقابلتان جواب منفی بدهید، نه اینکه با ماهیت وجودی طرف مقابل خود مخالفت کنید. این دو کاملا با یکدیگر تفاوت دارند اما مرز باریکی بین آنها است که احتمال خطا در شما را زیاد میکند. اما تکرار و تمرین مخصوصا در جلوی آینه میتواند به شدت کمک کننده باشد.

برای اینکه دیگران دچار سوتفاهم نشوند، با نهایت احترام به فرد مقابل، در برابر خواسته غیر منطقی اش پاسخ منفی بدهید.

شما هیچ گونه دشمنی و عداوتی با ان فرد ندارید و تنها موضوع حق انتخاب شما است. البته حق دارید که در ابتدای این مسیر تغییر و ایجاد عادات مثبت کمی نابلد باشید و این کاملا طبیعی است.

شما نمیتوانید یک باره و در طول یک روز این رفتار خودتان را به شکل صحیح تغییر دهید. باور کنید شروع هر کاری سخت است اما نشدنی نیست. کافی است بخواهید که تغییر کنید و آن را بپذیرید.

پذیرش اینکه شما نمیتوانید همه کارها را انجام دهید

شاید در دفعات اول انجام این موضوع به شدت برایتان سخت باشد اما باور کنید بعد از آن چنان آرامشی و رضایتی خواهید داشت که تا به حال تجربه نکرده اید و در دفعات بعدی راحت تر خواهید بود.

اما مهم ترین کاری که باید انجام دهید این است که دیگر زمان رسیده است که قبول کنید نمیتوانید هر کاری را انجام دهید.

شما سوپرمن و یا ابر انسان نیستید که بتوانید هر خواسته ای که دیگران از شما دارند را بلافاصله و بدون در نظر گرفتن ارزش ها و چهار چوب های اخلاقی خودتان انجام دهید.

اما موضوع تنها رد کردن خواسته های غیر منطقی و غیر معقول دیگران نیست. گاهی اوقات آنها خواسته های غیر معقولی ندارند اما از شما میخواهند که اولویت شما، آنها باشند!! در چنین شرایطی نیز باید بر مهارت نه گفتن خود تکیه کنید. اگر نتوانید در این مواقع نیز نه بگویید، زمان خود را که یک سرمایه ارزشمند است از دست میدهید.  دیگر زمانی برای خودتان باقی نمیماند.

منظور من این نیست که دیگران را نادیده بگیرید و خود خواهانه تنها به دنبال رسیدن به اهداف خودتان باشید و از دیگران سو استفاده کنید. بلکه منظور این است که کارهای خودتان را در اولویت قرار دهید.

برای مثال اگر قرار است استارت شغل دوم خود را بزنید و برای اخر هفته، برای آن برنامه ریزی کرده اید، و در همان روز نیز یکی از دوستان شما برای اسباب کشی اش از شما میخواهد که کل روزتان را با آنها و برای کمک کردن سپری کنید، آیا واقعا ضروری است که از پیشرفت خودتان بزنید و درخواست آن ها را قبول کنید؟! میتوانید خیلی محترمانه برای دوستتان موضوع را شرح دهید که باید در آن روز کار بسیار مهمی را انجام دهید، اما میتوانید چند ساعتی را به آنها کمک کنید و سر بزنید.

با نه گفتن شما خودخواه نمیشوید

همانطور که در بالاتر نیز گفته شد، ممکن است بعد از ایجاد تغییرات و تقویت عادات مثبت دیگران با توجه به رفتارهای شما دیگر احساس قبل را نداشته باشند.

حتی ممکن است که بعد از شنیدن پاسخ های منفی شما نسبت به خواسته هایشان به شما بگویند که تغییر کرده اید و یک فرد خود خواه شده اید.

اما اصلا اینگونه نیست و نباید با خودتان فکر کنید که با نه گفتن به دیگران به فردی خود خواه تبدیل میشوید. درست که افراد خود خواه همیشه به دیگران جواب منفی میدهند اما باید این را نیز بدانید که این دسته از افراد فقط به خودشان فکر میکنند.

شما با آنها تفاوت دارید زیرا میخواهید برای کارهای خودتان وقت بیشتری بگذارید و به تنها به درخواست های غیر منطقی دیگران نه میگویید و از کسی سو استفاده نمیکنید.

اگر بخاطر ترس از این که به شما خود خواه بگویند، به خواسته های اطرافیان خود نه نمیگویید، سخت در اشتباه هستید. بگذارید یک حقیقت مهم را در مورد انسان ها برایتان بگویم. ذات انسان ها به گونه ای است که افکار منفی را بهتر و سریع تر جذب میکند.

بنابراین، در شرایطی که دچار مشکل شوند و یا مانعی را بر سر راه خود ببینند، بجای اینکه تفکرات مثبتی داشته باشند و با خوشبینی بیاندیشند، مدام در حال گله و شکایت و قضاوت های اشتباه میشوند.

بنابراین شما چه پاسخ منفی دهید و چه پاسخ مثبت، آنها بالاخره موضوعی را پیدا میکنند تا در آن به شما بگویند که خوب نیستید، کافی نیستید، خود خواه هستید و چیزهایی از این قبیل. بنابراین خودتان را در اولویت قرار دهید و با احترام به درخواست هایی که برایتان مقدور نیستند پاسخ منفی دهید.

شما نمیتوانید کاری کنید که همگان از شما راضی باشند

با توجه به روش بالایی که گفته شد افراد به شما برچسب خود خواه بودن میزنند، تا شما را راضی به انجام درخواست هایشان کنند باید بگوییم که یکی دیگر از کارهایی که باید آن را رها کنید و تغییر دهید، این است که بپذیرید شما نمیتواید همه را راضی نگه دارید.

باید به بذیرش این موضوع برسید که نمیتوانید همه را در زندگی راضی و خوشحال نگه دارید. شما باید برای دیگران چهار چوب ها و ارزش های خودتان را بازگو کنید و از آنها بخواهید که به آنها احترام بگذارند و اجازه ندهند که به هیچ عنوان از آنها رد شوند و باید بدانند که آنها خط قرمز های شما هستند. ممکن است که فکر کنید با نه گفتن و ناامید کردن دیگران، احترام آنها را از دست میدهید، ولی این‌ گونه نیست و چنین احترام هایی بی پایه و اساس هستند و تنها ظاهر امر را حفظ میکنند.

احترام زمانی درست و ارزشمند است که در درجه اول دو طرفه باشد و سپس به صورت برد برد، عادلانه باشد. منظورم این است که تنها به خاطر سن و سال و جایگاه نباشد و واقعا به خاطر شخصیت های اصیل و سازنده احترام گذاشته شود. افرادی که با دانستن اینکه شما چه خط قرمزهایی دارید، باز هم به شما پیشنهادات و درخواست های غیر معقول دارند، تنها قصد سو استفاده دارند و میخواهند از این ویژگی شما که فردی دلسور و مهربان هستی و نمیخواهید هیچ فردی از شما ناراضی باشد، سو استفاده میکنند.

اینکه برای راضی نگه داشتن دیگران تلاش کنید، باعث میشود تا شما زندگی خودتان را فراموش کنید و دیگر نتوانید برای خودتان زندگی کنید. چشم بر هم میزنید و میبینید که سنتان بالا رفته و تنها زمان را برای دیگران از دست داده اید.

بر روی فواید مهارت نه گفتن تمرکز کنید

برخی از افراد هستند که با وجود اینکه میدانند دیگران از اخلاق خوب آنها سو استفاده میکنند اما باز هم نمیتوانند نه بگویند! نه گفتن چیز بدی نیست و شما باید به جنبه‌ های مثبت آن توجه کنید. مجبور نیستید که خودتان را اذیت کنید و ازار دهید به دلیل اینکه ممکن است اگر نه بگویم دیگران را ناراحت کنم و این چیز بدی است.

به این موضوع فکر کنی که شما به دیگر خواسته آنها بله گفتید و همیشه قرار نیست پاسخ های شما منفی باشد. همچنین باید به مزایای زیادی که با نه گفتن به دست می آورید فکر کنید. برای مثال، به جای انجام کاری که به آن علاقه‌ ای ندارید، میتوانید وقت بیشتری را با دوستان و خانواده‌ تان بگذرانید و از آن لذت ببرید.

حتی میتوانید به خودتان رسیدگی کنید و در تایم های خالی که دارید برنامه آموزشی و خودسازی و ورزشی را جای دهید. شما مجبور به انجام هایی که دوست ندارید نیستید.

دلایل نه نگفتن خودتان را کشف کنید

یکی دیگر از ۱۳ روشی که میتوانید به ایجاد عادات مثبت در خود کمک کنید این است که علت نه گفتن خودتان را کشف کنید. بله کاملا درست متوجه شدید باید به دنبال دلیلی باشید که از آن طفره میروید.

چرا به دیگران نمیتوانید پاسخ منفی بدهید؟ آیا از آن ها میترسید؟ آیا از رفتن آنها نگران میشوید؟ ایا دوست ندارید شما را قضاوت کنند؟! چه دلیلی وجود دارد که شما نمیتوانید به دیگران نه بگویید.

زمانی که دلیل ناراحتی‌ تان از نه گفتن را کشف کنید بهتر میتوانید به ایجاد و تقویت این عادات مثبت در خود کمک کنید زمانی که بفهمید دقیقا چه چیزی باعث میشود که شما نتوانید نه بگویید، میتوانید منطقی‌ تر به شرایط نگاه کنید و تصمیم بگیرید.

برای مثال اگر ترس از دست دادن آنها را دارید، بهتر است با یک آنالیز ساده و راحت افراد مهم زندگی خودتان را انتخاب و دست چین کنید. تعداد مهم نیست! مهم کیفیت است! بنابراین تصمیم بگیرید به جای اینکه افراد سودجوی زیادی در اطراف خود داشته باشید، تعداد کمی از افراد وفادار و صادق را به دور خود جمع کنید که به شما و نظراتتان احترام میگذارند و نه اینکه شما را با رفتنشان تهدید کنند.

دلایل نه نگفتن خودتان را کشف کنید

روش های مختلف راضی شدن و بله گفتن را بشناسید

ممکن است بعد از مدتی که این رفتار را در خودتان ایجاد کردید و به خواسته های غیر معقول دیگران پاسخ منفی دادید، افراد متوجه این تغییرات شما شوند و سعی بر تلاش های بیشتر کنند. منظور این است که برخی از افراد میخواهد به هر نحوی که شده است کارهایشان را پیش ببرند و برای این منظور دست به هر کاری میزنند و از هر روشی امتحان میکنند تا بالاخره به نتیجه برسند.

هر چند که این تلاش و پشتکار آنها قابل تحسین است اما اگر همین تلاش را برای ارتقا توانایی هایی خودشان میگذاشتند آن ها نیز موفق بودند.

این افراد سودجو سعی میکنند تا با روش های مختلفی شما را وادار به قبول درخواست هایشان کنند و در اکثر مواقع نیز موفق هستند. اما چگونه میتوان جلوی این اتفاقات را گرفت؟ چگونه میتوان تشخیص داد که فرد در حال نقش بازی کردن است؟

گاهی اوقات دیگران با روش‌های مختلفی شما را فریب میدهند تا به درخواستشان جواب مثبت بدهید. شما باید این روش‌ ها را بشناسید. برخی از روش‌ هایی که باعث میشوند برخلاف میلتان و به بدون آگاهی جواب مثبت بدهید به شرح زیر هستند.

  • گاهی اوقات دیگران تلاش میکنند تا با زور گویی و قلدری، بدجنسی یا بی‌ ادبی کردن از شما جواب مثبت بگیرند.
  • گاهی اوقات افراد با ناله و شکایت و حتی بدون درخواست به گونه‌ ای رفتار میکند تا شما داوطلبانه به او کمک کنید.
  • برخی از افراد نیز سعی میکنند تا با ایجاد حس عذاب وجدان در شما پاسخ مثبت بگیرند. جملاتی مانند: هیچ زمان کمک نمیکنید یا در اینکه همیشه پشتش را خالی میکنید.
  • گاهی اوقات نیز با تعریف و تمجید کردن این کار را انجام میدهند. یعنی ممکن است فردی با تعریف کردن از شما و گفتن اینکه مثلا، چقدر شما در انجام آن کار فوق‌ العاده هستید، از شما چیزی درخواست کند.

با ارامش صحبت کردن را تمرین کنید

داشتن هر گونه ضعف رفتاری به دیگران این موضوع را نشان میدهد که میتوانند با استفاده از آن، بر شما چیره شودند. یکی از این مواردی که نشان دهنده ضعف رفتاری است، نحوه صحبت کردن شما است. شما باید با آرامش صحبت کنید.

همیشه تلاش کنید تا تن صدایتان را کنترل کنید و با آرامش، محکم و واضح حرف بزنید.

اگر این کار را نکنید و یا در لحظه کنترل اوضاع از دست شما خارج شود و در صدایتان احساسات، ناراحتی یا تردید باشد، طرف مقابل از این ضعفتان استفاده میکند و میکوشد تا شما را قانع کند.

اگر میخواهید دیگران نتوانند شما را راضی کنید و بر روی خواسته هایشان اصرار کنند، باید آرامش در صدایتان مشخص باشد. در چنین شرایطی طرف مقابل میفهمد که شما فرد معقولی هستید و امکان ندارد خواسته او را قبول کنید و از تصمیم خود مطمئن هستید و بر نمیگردید.

از فواید زبان بدن غافل نشوید

یکی دیگر از مواردی که باید در ایجاد عادات مثبت از آن غافل نشوید، زبان بدن است. برای افزایش قدرت نه گفتن زبان بدن را جدی بگیرید! بهتر است در این باره چند کتاب و یا مقاله را مطالعه کنید تا آگاهی بهترین در این باره داشته باشید.

اما به طور کلی فردی که میخواهد خواسته های خودش را قاطع و مصمم بیان کند باید، سرش را بالا بگیرد و بازوان خود را در کنار بدنش قرار دهد. حتی باید با حالات دست‌ هایش بر روی گفته‌ هایش تأکید کند.

بهتر است از ارتباط چشمی غافل نشوید و تا آخرین کلامی که میگویید، در چشمان فرد مقابل خود نگاه کنید تا آن نیز متوجه شود که شما تا چه اندازه جدی هستید و امکان ندارد از حرفتان کوتاه بیایید. از اینکه چشم هایتان را از او بدزدید و یا با دستان‌ هایتان و یا چیز دیگری مثلا گوشتان و یا خودکارتان بازی کنید، جدا بپرهیزید.

نکته مهم دیگری که باید در مورد زبان بدن به شما بگوییم این است که، هرگز با حالتی صحبت نکنید که انگار قصد دارید فرد مقابل را خرد و یا کوچک کنید. همچنین دستان خود را جلوی سینه‌ تان جمع نکنید.

الکی عذرخواهی نکنید

یکی از اشتباهات رایج اکثر افراد در چنین شرایطی که میخواهند پاسخ منفی به شخصی بدهند، این است که بیش از حد نیاز عذر خواهی میکنند. این موضوع کاملا طبیعی است که شما زمانی که می خواهید به دوستان و یا عزیزانتان پاسخ منفی بدهید، واقعا ناراحت و متأسف باشید.

اما باید بدانید که چگونه این احساسات خود را به زبان بیاورید و آن را کنترل کنید.

اگر واقعا ناراحت هستید تنها یک متاسفم ساده بگویید و تمام. اگر بابت پاسخ منفی خود بیش از اندازه عذر خواهی کنید، عدم قاطعیت و ضعف خودتان را به دیگران نشانه میدهید. دوباره همان موضوع اتفاق میافتد و دیگران تصور میکند که میتوانند با اصرار شما را راضی کنند و شما تغییر نظر میدهید.

همچنین باید حواستان به این موضوع باشد که اگر بیش از اندازه عذر خواهی کنید، طرف مقابل تصور می‌‌ کند که با جواب منفی تان دارید در حقش کار اشتباهی انجام می‌ دهید.

دلایل کوتاه مطرح کنید

یکی دیگر از کارهایی که میتوانید برای نه گفتن راحت تر انجام دهید این است که یک دلیل کوتاه بیاورید. زمانی که شما یک توضیح ساده و مختصر در مورد اینکه چرا نمی‌ توانید به درخواست طرف مقابل جواب مثبت بدهید داشته باشید، طرف مقابل را بهتر میتوانید متقاعد کنید.

اصلا نیازی نیست که توضیح بیش از اندازه بدهید. توضیح دادن بیش از این به این معنا است که شما قصد دروغ گرفتن و یا توجیه کردن رفتارتان را دارید و از روی برنامه قبلی و یا دشمنی و ناراحتی، پاسخ منفی میدهید. زمانی که شما میلی به انجام آن کار ندارید اصلا دلیل و معنایی ندارد که توضیحات زیادی بدهید.

به یک جمله کوتاه بگویید از توان من خارج است و نمیتوانم قبول کنم.

شما به طرف مقابلتان گزینه برای انتخاب بدهید

یکی از بهترین روش های کلیدی که میتوانید برای تقویت این عادات مثبت انجام دهید، این است که به قول قدیمی ها دست پیش را بگیرید! بله درست متوجه شدید، به جای اینکه دیگران شما را تحت فشار قرار دهند و تنها دو گزینه برای انتخاب به شما بدهند، شما پاسخ منفی خودتان را بدهید و در ادامه حرفتان به طرف مقابل گزینه‌ های جایگزین پیشنهاد بدهید.

اگر از آن دسته از افرادی هستید که از جواب منفی‌ تان احساس گناه میکنید و آرزو می‌کنید ای کاش میشد در این لحظه غیب میشدید و مجبور نبودید پاسخ منفی بدهید، به طرف مقابل راه حلی جایگزین ارائه کنید. تا هم کمکی کرده باشید و هم اینکه کارها را با رعایت چهار چوب های خودتان انجام داده باشید.

از زمانی که برای مطالعه این مطلب گذاشتید از شما سپاس گزارم و امیدوارم که با استفاده از این ۱۳ روش کلیدی بتوانهید بر خواسته های غیر معقولی که دیگران از شما دارند غلبه کنید و بیشر خودتان را در اولویت قرار بدهید. اگر تجربه مشابهی داشتید و یا تکنیک دیگری را استفاده کردید، خوش حال میشویم که آن را در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.


برچسب:

,

مریم رضایی

نقش: نویسنده

مهم نیست که انسان چه اندازه می داند، چه چیز کسب کرده و چگونه پرورش یافته، مهم این است که دانسته خود را چگونه بکار می برد

1 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کپی رایت 2024 متا راز
تمامی حقوق وب سایت متعلق به متا راز می باشد.
Whatsapp
0
دیدگاه شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x