تصویر تبلیغاتی تصویر تبلیغاتی

ترس ذهنی چیست، علائم و درمان ترس ذهنی

ترس ذهنی چیست، علائم و درمان ترس ذهنی

ترس یک احساس قوی است که به شدت و سریعا می تواند بر ذهن و بدن تاثیر بگذارد.

ترس ذهنی هم در مواقعی که خطر جانی وجود دارد ایجاد می شود و انسان را مجبور به واکنش سریع می کند و هم در مواقعی مانند امتحان، یا قرار اول با معشوق ممکن است ایجاد شود.

ترس واکنش و پاسخ به تهدید است که ابتدا یک تصویر در مغز ایجاد می شود و ترس ذهن را به وجود می آورد و عکس العملی از انسان سر می زند.

در مقابل برخی اتفاقات مانند زلزله یا یک تصادف وحشتناک عکس العمل طبیعی ترسیدن است. اما برخی ترس های ذهنی بسیار مخرب برای زندگی فرد هستند و سبب رنجها و مشکلات فراوانی می شوند.

ترس ذهنی مربوط به گذشته که رفته و آینده ای که هنوز نیامده سراسر بدن را پر از اضطراب می کند. و تمام سیستم اجرایی بدن و مغز را به مرور زمان از بین می برد.

برای اینکه بتوانید بر ترس ذهنی خود غلبه کنید در این بخش از سایت متاراز با ما همراه باشید تا اطلاعاتی راجع به ترس ذهن و راههای از بین بردن آن بخوانیم.

ترس ذهنی چیست

ترس ذهنی چیست

دو نوع ترس وجود دارد ترسی که در اثر یک محرک بیرونی ایجاد شده مثل یک طوفان و یا دیدن شخصی که در خیابان در حال فریاد زدن هست.

اما ترس دیگر ترس ذهنی است که مربوط به اتفاقات گذشته و ترس دوباره تکرار شدن آنها یا ترس از آینده است که بدترین نوع ترس می باشد و می تواند زندگی فرد را فلج کرده و او را درمانده کند.

در هنگام ترس ذهنی فرد به تصویرسازی ذهنی می پردازد و آنقدر قوی این کار را انجام می دهد که گویی آن اتفاق در حال رخ داد است.

بدن و ضمیرناخودآگاه که در آن لحظه نمی دانند چه زمانی را سپری می کنند، می پندارند که درست در وسط واقعه هستند و درست همان حسی به سراغ بدن می آید که گویی واقعا اتفاق در حال رخ دادن است و عکس العملی که بدن و مغز انجام می دهند یک واکنش فرار است.

ریشه ترس ذهنی در باورهای مخرب قرار دارد. مثلا شخصی را در نظر بگیرید که امنیت شغلی ندارد و ترس از بی پولی او را رها نمی کند وقتی به بی پولی فکر می کند ترس تمام سیستم بدن و مغز را در آهسته آهسته طی زمانی که فکر می کند در بر می گیرد.

مغز شروع به تحلیل می کند و چون احساسی منفی ایجاد شده بدن به واکنش می پردازد. جریان خون به دستها و پاها می رود و فرد بدون اینکه متوجه شود به حالت دفاعی می رود.

در صورتی که هیچ عامل و محرک بیرونی او را تهدید نمی کند و در آن لحظه هر چه که هست در ذهن اوست.

واکنش های فیزیکی در هنگام ترس ذهن

واکنش های فیزیکی در هنگام ترس ذهن

وقتی ذهن شروع به تصویرسازی و تجسم ترس می کند سیستم عصبی مغز شروع به فعالیت می کند و برای مراقبت از بدن سریعا فرمان ها به بدن صادر می شود و بدن حالت تدافعی می گیرد.

استرس و اضطراب به تمامی نقاط بدن جریان پیدا می کند. دستها و پاها شروع به لرزش می کنند. ضربان قلب بالا می رود و گاهی حتی فرد دچار حمله قلبی می شود

معده درد که شایع ترین درد در اثر ترس ذهنی است مدام ایجاد می شود دهان خشک می شود گویی که آب بدن تمام شده و حتی گاهی اوقات فرد لُکنت زبان هم می گیرد نفسها به شماره می افتد و تنفس تند می شود

وقتی کسی سالها با ترس ذهنی مواجه هست و بر صدد برطرف کردن آن نیز نیست به مرور زمان این حالتها در او به شدت زیاد شده و سیستم ایمنی بدن مدام جریان خون و اکسیژن را در قسمت پاها و دستها می آورد تا بدن بتواند از خودش دفاع کند.

سیستم ایمنی بدن بعد از مدتی ضعیف شده و دیگر قسمت های بدن از اکسیژن و خون مدام خالی می مانند و انواع بیماری های دیگر به سراغ بدن می آید.

دلایل ترس ذهنی

باورهای منفی که در ضمیرناخودآگاه ذخیره شده اند از عمده ترین دلایل ترس ذهنی است

اتفاقاتی که در طول زندگی رخ می دهد اگر تکرار شوند همگی به صورت یک عادت در می آیند و به شدت مضر هستند.

زیرا نه تنها فراموش نمی شوند بلکه در ذهن قوی و مستحکم نیز باقی می مانند و تبدیل به ترس ذهنی می شوند.

کودکی را فرض کنید که پدرش مدام او را کتک می زده و مادرش او را کودن می خوانده این کودک به مرور زمان که بزرگ می شود فردی بدون اعتماد به نفس است و هیچ گاه نمی تواند زندگی خوبی داشته باشد او از صحبت کردن در جمع می ترسد از اینکه برای شغلش تلاش کند و در مورد آن صحبت کند می ترسد. باور اینکه نمی تواند خوب حرف بزند برای او ترس ذهنی ایجاد کرده که شاید تا آخر عمر همراه او باشد.

عدم توانایی و مهارت

یکی دیگر از ترس های ذهنی نداشتن توانایی و مهارت در کاریست که باید انجام شود گاهی اوقات افراد به علت تنبلی یا بیماری یا کمبود وقت نمی توانند توانایی لازم را برای یک موضوع کسب کنند.

همین مسئله سبب ترس ذهنی می شود به جای آنکه به بالا بردن توانایی و مهارت بپردازند راجع به آن فقط ترس دارند.

شخصی را در نظر بگیرید که می خواهد کنکور شرکت کند به جای درس خواندن به کارهای دیگر می پردازد و هر چه به زمان کنکور نزدیکتر می شود ترس ذهنی در او افزایش پیدا می کند و سبب می شود که اکثر کارهایش مختل شوند.

شنیدن و خواندن خبرهای جهان

این روزها خبرهای بسیار بدی از گوشه و کنار دنیا به گوش ما می رسد و سبب ایجاد ترس ذهنی می شود مثلا در فلان مدرسه در آمریکا یک بچه تفنگ به دست چند نفر را به ضرب گلوله کشته یا سیل در فلان منطقه جان بسیاری را گرفته است.

این اتفاقات همیشگی است اگر بخواهیم هر روز و هر روز به آنها گوش دهیم ترس ذهنی عمیقی پیدا می کنیم انسانیت این است در جایی که کاری از دستمان بر می آید انجام دهیم نه اینکه مدام به خبرهای بدن گوش دهیم و ترس به سراغمان بیاید.

این اخبار جز اینکه به مرور زمان زندگی آینده شما را خراب کنند هیچ ارمغان دیگری ندارند.

تجربیات تلخ گذشته

یک تجربه ناخوشایند در گذشته می تواند ترس ذهنی ایجاد کند. مثلا شخصی در حادثه تصادف بوده بعد از بهبودی دیگر از اینکه پشت فرمان بنشیند ترس دارد مدام آن صحنه را تصویرسازی می کند و بدن و ذهن فکر می کنند که در آن حادثه هستند و حس و حال او کاملا بد می شود در صورتی که اتفاق در گذشته افتاده و تمام شده اما فرد هر گاه به آن فکر می کند همان حس ناراحت کننده اولیه را دارد و ترس ذهنی او را رها نمی کند.

عدم توانایی در کنترل شرایط

گاهی اوقات باورها و اعتقادات منفی آنقدر زندگی روزمره فرد را در بر می گیرند که تنش ها و اضطراب اجازه تصمیم گیری صحیح را به فرد نمی دهند. در چنین شرایطی تمرکز کاملا از بین رفته و کنترل شرایط پیرامون از عهده فرد خارج می شود. دیگر نمی داند که چه کاری درست است و چه کاری غلط منطق کنار رفته و حتی گاهی کارهای غیر منطقی نیز از او سر می زند. عدم توانایی در کنترل شرایط موجود سبب ترس ذهنی فراوان می شود.

عوارض ترس ذهنی

اولین عارضه ای که ترس ذهنی ایجاد می کند این است که تمرکز ذهنی از بین رفته و فرد دیگر قادر به تصمیم گیری صحیح در مسائل مختلف زندگیش نمی باشد.

شاید فرصت های بسیار زیادی از جمله فرصت های شغلی یا فرصتی برای ازدواج خوب یا هر چیز دیگر را در اثر استرس و ترس ذهنی که دارد نبیند و به راحتی از آن عبور کند.

گاهی اوقات فرد شدیدا مضطرب می شود و ترجیح می دهد که تنها و در انزوا باشد. در ظاهر او از دیگران فرار می کند اما واقعا او از خودش در حال فرار است زیرا ترس ذهنی به او اجازه ایجاد روابط با دیگران را نمی دهد.

تعادل در تمامی قسمت های زندگی از بین می رود و فرد به تنها چیزی که فکر می کند ترس ذهنی است که اصلا وجود ندارد یا ترس از گذشته یا ترس از فردا را مدام در ذهن قدرت می بخشد و این باعث ایجاد درماندگی در او شده و حتی احتمال بروز افسردگی را نیز در فرد افزایش می دهد.

راههای درمان ترس ذهنی

راههای درمان ترس ذهنی

۱ – ترس ذهنی خود را بنویسید

یک کاغذ و قلم بردارید و ترس ذهنی خود را بنویسید باید برای این کار تمرکز کنید و دقیقا بدانید که ترس ذهنی شما چیست آیا ترس از بی پولی است یا ترس از دست دادن خانواده یا ترس از گرفتار شدن در حوادث خیابانی؟ همه را بررسی کنید و سپس آنها را با تمام جزئیات و علت اینکه چرا از آنها می ترسید کامل و واضح بر روی کاغذ بیاورید. وقتی می نویسید در واقع به جای فرار کردن از ترس ذهنی با آن روبه رو می شوید. مجبور می شوید در مورد ترستان فکر کنید، تفکر و اندیشه شما به سمت راه حل سوق می دهد راه حل ترس خود را پیدا می کنید و از آن رها می شوید.

۲ – روابط اجتماعی خود را گسترس دهید

می توانید برای آنکه اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و از ترس ظاهر شدن در اجتماع رها شوید مقاله راه های افزایش اعتماد به نفس رامطالعه کنید یکی از ترس ذهنی که افراد با آن مواجه هستند این است که اگر بین مردم یا همکارانم حرفی بزنم که خنده دار باشد یا آنها را ناراحت کند چه کار کنم.

به طور کلی از مسخره شدن هراس دارند و مدام تصویرسازی می کنند که در حال صحبت هستند و مردم دارند آنها را مسخره می کنند.

می توانید در گروههای کوچک اجتماعی مثل باشگاه ورزشی ثبت نام کنید یا در کتابخانه محله خود بروید یا دوستان جدید پیدا کنید و خودتان را مجبور کنید که بیرون در اجتماع بروید و صحبت کنید به خودتان مدام بگویید من با وجود ترس از حرف زدن و خجالت کشیدن باز هم آگاهانه حرف می زنم.

۳ – برای مقابله با ترس ذهنی اطلاعات خود را بالا ببریم

باید کتاب های انگیزشی موفقیت را بیشتر مطالعه کنید زیرا در این کتاب های به شما آموزش می دهند که چطور با ترس ذهنی خود مقابله کنید آنها می گویند همه چیز از ذهن آغاز می شود و هر ترس و دلهره ای از محیط پیرامون هست در ذهن شماست باید ابتدا ذهن را تغییر دهید تا همه ترسها از بین بروند.

۴ – از منطقه امن ذهنی خارج شوید

از منطقه امن ذهنی خارج شوید

همه انسانها یک منطقه امن ذهنی دارند که شامل درآمد، نحوه وضعیت عاطفی، عادات روزانه و غیره می باشد حتی اگر این نقطه امن منفی هم باشد باز هم فرد می خواهد که آن را حفظ کند زیرا خارج شدن از آن شجاعت می خواهد و اگر کمی بخواهد تغییر ایجاد کند ترس ذهنی به سراغش می آید.

مثلا فرد می خواهد بیزینس جدید خود را راه اندازی کند ترس از شکست و اینکه اگر نتواند موفق شود و همه داراییش را از دست بدهد او را از ادامه باز می دارد او ترجیح می دهد در منطقه امن خود که یک زندگی معمولی است بماند تا اینکه پا را فراتر گذاشته و ریسک کند اما زمان آن رسیده که از نقطه امن خود خارج شوید و با ترس ذهنی روبه رو شده و در مسیر موفقیت قدم بگذارید و سبک زندگی عالی را برای خود رقم بزنید.

۵ – مدیتیشن انجام دهید

مدیتیشن یک تکنیک ایجاد آرامش در بدن و ذهن است که می تواند بر روی ضمیرناخودآگاه شما تاثیر مثبت بگذارد.

در طول مدیتیشن صوتی می توانید به خلسه ای لذت بخش بروید و با صدای گوینده به تصویرسازی های عمیقی بپردازید و افکار و باورهای خود را به مرور زمان تغییر دهید و سپس می توانید با ترس ذهنی خود مواجعه شده و آن را بر طرف کنید زیرا وقتی آرامش و ریلکسی را تجربه می کنید به خوبی می توانید فکر کنید و متوجه می شوید که برای رهایی از ترس ذهن چه باید بکنید و چه راهی را باید پیش بروید. مدیتیشن یکی از راه های افزایش تمرکز ذهن و تعادل را در بدن و روح و ذهن ایجاد می کند.

۶ – منفی نگری را با جملات تاکیدی مثبت از بین ببرید

یکی از عوامل ترس ذهنی منفی نگری و افکار سمی هستند برخی از آدمها هر چیزی را به صورت منفی نگاه می کنند و تصویری منفی و زشت از آن موضوع در ذهن پرورش می دهند مثلا می گویند هر چه کار می کنم ثمری ندارد یا هر چه با همسرم مهربانی م کنم سودی ندارد او با من دشمن است یا رشته مورد علاقه ام را قبول نمی شوم چون خیلی شرکت کننده در آن وجود دارد و غیره همه اینها افکاری مسموم هستند که باید به مرور زمان از بین بروند شما می توانید از جملات تاکیدی مثبت برای برطرف کردن افکار ذهنی منفی استفاده کنید و اینگونه ترس ذهنی را از بین ببرید.

۷ – در هر شرایطی شکرگزاری کنید و تصویری مثبت بسازید

شکرگزاری کنید

شکرگزاری را حتی می توان یک تکنیک مهم دانست وقتی شکرگزاری می کنید یعنی به چیزهای خوب فکر می کنید و ارتعاش های مثبت را به سمت کائنات می فرستید و تصویری شیرین از آنچه دارید در ذهن پرورش می دهید.

در واقع شکرگزاری قانون جذب را به نفع شما به کار می اندازد وقتی فقط چیزهای خوب را می بینید و شکرگزاری می کنید یعنی به یک قدرت لایتناهی ایمان و اعتماد دارید و همین سبب می شود به مرور زمان از ترسهای خود دست برداشته و بار سنگین آنها را از دوش خود برداشته و خودتان را به قادر مطلق و انرژی بی نهایت بسپارید.

۸ – انتهای ترس خود را ببینید و بررسی کنید

یک تمرین جالب این است که وقتی با ترس ذهنی مواجه شدید، تا انتهای ترس را بررسی کنید یعنی تصویرسازی ذهنی کنید که آخرِ آخرش چه می شود اینگونه دیگر خواهید دید که در انتهایش چه ممکن است رخ دهد مثلا انتهایش این است که در کنکور قبول نمی شوید درست است شاید یک شکست باشد اما سال دیگر را که از شما نگرفته اند می توانید بگویید مهم نیست اگر قبول نشدم سال دیگر با وجود تمام مشقتهایم باز هم در کنکور شرکت می کنم.

جمع بندی

یکی از ترس های ذهنی کمال گرایی در همه کارها است اینگونه افراد در اغلب اوقات هیچ کاری را به درستی نمی توانند انجام دهند زیرا مدام می خواهند بهترین باشند و وقت کافی نیز ندارند زیرا مدام یک کار را انجام می دهند و دوباره آن را از سر می گیرند.

این نیز یک ترس ذهنی است که اگر من به اندازه کافی خوب نباشم مردم در موردم چه می گویند.

به هر حال باید با تمامی ترس ذهنی خود مقابله کنید باید با آنها مواجعه شوید.

بهتر است وقتی تمرینات بالا را انجام دادید حتی اگر یک تغییر کوچک داشتید به خودتان پاداش دهید و به خودتان بگویید من ارزش بالایی دارم و زندگی سرشار از انرژی مثبت و سرزندگی را برای خود فراهم می کنم.

مریم رضایی

نقش: نویسنده

مهم نیست که انسان چه اندازه می داند، چه چیز کسب کرده و چگونه پرورش یافته، مهم این است که دانسته خود را چگونه بکار می برد

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کپی رایت 2024 متا راز
تمامی حقوق وب سایت متعلق به متا راز می باشد.
Whatsapp
0
دیدگاه شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x